Peki dünyanın en çok satan telefonları arasında yer almayı nasıl başardı ve dünya devleri Samsung, Huawei, Oppo ile nasıl mücadele ettiğini biliyor muyuz?
iPhone yazılımsal olarak güçlülüğünü batarya (pil) gücüne aktara blidi mi?
Bu soruların ve merak ettiğiniz konuların cevaplarını sizler için araştırdık.
iPhone Cep Telefonları Neden Farklı?
iPhone üreticisi olan Apple Şirketi özellikle araştırma ve geliştirme olarak bilinen AR-GE faaliyetlerine inanılmaz bir bütçe ayırmaktadır. 2018 yılının AR-GE bütçesi dudak uçuklatır cinsten. Tam 14 milyar dolar. Evet yanlış okumadınız. On Dört Milyar Dolar.
İşte size en büyük nedenlerden bir tanesi. Bu markanın arkasında AR-GE faaliyetine önem veren, kalifiyeli personel çalıştıran, bunun için de harcamadan kaçmayan ciddi bir güç var.
Tabiki bu güç kontrollü bir şekilde yaptığı çalışmalar ile öncelikle bağımsız kendi işletim sistemini ortaya koyuyor ve adına iOS deniyor. Bu telefona sahip olan birisi yine Apple tarafından üretilen MacOS işletim sistemi kullanan tüm cihazlar ile rahatça sekronize olabiliyor.
Bu iOS adı verilen işletim sisteminin en büyük özelliklerinden bir tanesi güvenilirliği. Son derece kararalı ve uyumlu bir çalışma performansı gösteren iOS dışarıdan yapılan kötü niyetli saldırılardan etkilenmemekte veya çok az bir zarar görmektedir. Bundan dolayı parasal, bankacılık v.b işlemlerin Android işletim sistemine sahip telefonlardan yapılmasından çok daha güvenlidir.
Android sistemli telefonlar için hazırlanmış hacker saldırılarında kullanılan basit bir backdoor yazılımı ile telefonunuz ele geçirilebilirken .İphone telefonlara bunu yapmak çok zordur.
Bazı web sayfalarının içlerine gömülen kötü niyetli Java yazılımları android telefonlarda çalışırken iOS yüklü telefonlarda bu imkansıza yakındır.
iOS işetim sistemi daha az güç tüketirken kullanıcılarına daha fazla performans sunmaktadır. Bundan dolayı rakipleri daha yüksek kapasiteli RAM kullanmaktadırlar.
Ayrıca Apple iPHONE için sürekli güncelleme göndererek kullanıcı memnuniyetini arttırmaktadır. Ancak belirli bir yıldan sonra telefonlar güncelleme dışında kalmaktadır.
Son iOS 14 güncellemesini İPHONE 6S ve SE (2020) modelleri ile beraber aradaki tüm modeller aldı.
6S öncesi modeller güncelleme dışı kalmış oldu.
Ayrıca; iPHONE telefonunuzu 2’nci el piyasada satmanız diğer telefonlara göre daha kolay olmaktadır. Aslında temiz ve titiz kullanılan bir telefon değerini neredeyse korumaktadır.
iPHONE Batarya (pil) Gücü
iPHONE yazılımından kaynaklanan avantajlerı yukarıda belirtmiştik. Bunların en önemlileri ise daha az enerji iel daha fazla performans alınması olarak açıklamıştık.
Acaba batarya durumuda gerçekten bir iOS kadar başarılı mı?
6S ile beraber son piyasaya sürülen SE 2020 modelleri dahil batarya ömürlerini inceledik.
Aşağıdaki tabloda bunu detaylı olarak görebilirsiniz.
mAh Nedir?
mAh İngilizce dilinden çevrilen bir kısaltmadır. miliamper-hour = mAh
“miliamper – saat”
Teknik olarak anlamı ise belirli bir zaman diliminde iletilen elektron sayısıyla bulunan akım değeridir. Yani bir cep telefonu pilinin tam şarj edildiğinde ne kadar enerji depolayacağını göstermektedir.
Piyasada 6000 mAh değerinde batarya kapasitesi bulunan telefonlar çoğalmaya başlarken iPHONE telefonlarda da bu seviyede pil kapasitesi beklemek maalesef sadece bir hayal. Özellikle son çıkan iPHONE SE 2020 modelinin pil kapasitesi tam bir hayal kırıklığı. Sadece 1821 mAh. Yani her güzelin bir de kusuru olabiliyor.