Atlı Cirit aynı zamanda atsız olarakta oynanmaktadır. Ancak günümüzde ata binen bir sporcunun elinde tutuğu mızrağı temsil eden ve adına cirit denen sopayı , rakibine isabetli bir şekilde atmasını amaçlayan ve belirli kuralları olan bir spor olarak daha çok benimsenmiştir.
Cirit;
Sporcunun elinde tutuğu sopanın adına cirit denir. Farklı bir adı daha vardır. Çavgan. Genelde kurutulmuş meşeden veya hurma dalından yapılmaktadır. Ağır ve kalın bir şekilde, düzgün olarak imal edilir ki atıldığında rakibine isabet edebilsin.
Saha Ölçüleri;
140 m. uzunluğunda, 40 m. genişliğinde ve yumuşak bir toprak zeminli sahada cirit oynanır. Sahanın her iki ucunda bulunan ve adına genişliğinde alay durakları verilen bölgenin genişliği 7 m. dir. Bu alanın hemen önünde ise 5m. genişliğinde yasak alanlar bulunmaktadır.
Sporcuların atışlarını yapabilmeleri için belirlenen yer, yasak alandan orta çizgiye doğru uzanan 7m lik kısımlarda kesik çizgiler ile gösterilir. Buraya atış alanı denir.
Oyun Kuralları;
Atlı Cirit müsabakalarında her takım en az 7 oyuncu ile oyuna başlar. 2 grup halinde sıralanan oyuncular öncelikle seyirciyi selamlar. Kura atışı yapılarak saha seçimi ve ilk hücum hakkı belirlenir. Sonra takımlar alay duraklarındaki yerlerine doğru giderler. Hakemin işareti ile birlikte kura sonucu ilk hücum hakkına sahip takımdan 1 oyuncu rakip takımın atış sahasına kadar ilerler. Oyuncu rakip takımdan 1 oyuncunun adını söyler ve ciritini ona doğru fırlatır. Aynı anda geri dönüp atıyla berber kaçmaya başlar. Adı söylenerek davet edilen rakip oyuncu alay durağından çıkar ve atış sahasında elindeki ciriti kaçmakta olana rakibine doğru fırlatır.
Cirit atılan takımdan başka bir oyuncu yerine dönmeye çalışan rakibini takibe başlar ve ciriti ona doğru fırlatır. . Oyun ciridi karşılıklı olarak birbirlerine ataması ile devam eder.
Atlı cirit sonunda rakibin gövdesine isabet eden ciritin değeri 4 puandır. Eğer kaçmakta olana oyuncu atılan ciriti havada yakalar ya da hamleyi boşa çıkarırsa takımına 3 puan kazandırır.
Ancak ciridi yakalayan sporcu alay durağında ise bu hamlenin değeri 1 puandır.
Hiçbir spor musabakasında bulunmayan rakibini affetme davranışı cirite farklı bir anlam yüklemektedir. Rakibin önünü kesip ona cirit ile vurma fırsatı varken vurmayan yani rakibini affeden oyuncu takımına 3 puan kazandırır.
Ceza Gereken Durumlar;
*Rakip takımın alay durağına girmek,
*Oyun esnasında attan inmek ve
*Sporcunun ciridini elinden düşürmesi kural ihlalidir ve karşılığı 1 ceza puanıdır.
Atlı cirit musabakaları “40 dk.lık , 2 devre” üzerinden oynanır. Süre sona erdiğinde puanı en fazla olan takım oyunun galibi ilan edilir.
Ülkemizde En Fazla Atlı Cirit Oynanan İller:
Erzurum, Bayburt, Kars, Balıkesir ve Konya illerinde hala oynandığı bilinmektedir.
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2020, 23:20
Bence çok bilgi verici